Uut de alde doos: OJC DIM

Sozenserie: Uut de alde soos OJC Dim

Wellicht heb je uren aan de bar gestaan in de verschillende sozen uit gemeente Venray. Maar heb je je ooit afgevraagd waar de namen van de sozen vandaan komen en hoe ze zich door de jaren heen ontwikkeld hebben? HALLO Venray ging op onderzoek uit. Deze week: OJC Dim.

Door gemeente Venray en Synthese werd er in 1999 een werkgroep samengesteld om actief mee te denken aan een plek voor de jeugd in Blitterswijck. Een groot deel van deze werkgroep heeft in 2001 de stichting OJC Dim opgericht. De stichting bestond destijds uit zeven bestuursleden. "DIM staat voor domus Iuvenicis Mosae, wat huis voor de jeugd aan de Maas betekent", vertelt Stijn Jochijms (19) uit, die inmiddels drie jaar voorzitter is van het jongerencentrum.

Verhuizing

In 2005 werd het honk aan de Maasweg, in het gedeelte waar voorheen de kinderopvang zat, de definitieve plek. Vier jaar later zijn de taken overgedragen aan een nieuw bestuur. Toen in 2015 de realisatie van een nieuw jongerencentrum naast het gemeenschapshuis in Blitterswijck in beeld kwam, besloten enkele bestuursleden het stokje weer door te geven aan wederom een nieuw bestuur. Toen kwam Stijn in beeld als voorzitter. "Ik deed in het jongerencentrum een maatschappelijke stage. Ik had al eerder vakantieplanningen voor de soos gemaakt, waardoor ik werd gevraagd als voorzitter", legt hij uit. "In het begin is het nieuwe bestuur vooral bezig geweest met de inrichting van de soos, omdat het om een nieuwbouw pand ging."

Ook Vonne Franssen (20) en Sam Willems (19) maakten drie jaar geleden hun intreden in het bestuur. "Ik deed vaak mee met de activiteiten in de soos toen ik nog op de basisschool zat. Maar doordat er geen activiteiten meer georganiseerd werden voor jongeren in de brugklas tot aan de vierde klas van de middelbare school, ben ik in die jaren niet meer in de soos geweest. Daar wilde ik verandering in brengen, waardoor ik bij het bestuur ben gegaan", legt Vonne uit.

Dat kan Sam bevestigen, ook hij is pas op 16-jarige leeftijd barvrijwilliger geworden. "Er kwam bijna niemand op een open avond in het weekend. Daarom zijn we steeds meer activiteiten gaan bedenken", vertelt Sam, die lid is van de activiteitencommissie.

Frisse moed

Die frisse moed van het bestuur was nodig. Stijn: "De verhuizing van de soos naar De Zaal was een mooi beginpunt. Daarnaast stonden de nieuwe bestuursleden dichter op de doelgroep die we wilden aantrekken." Vonne: "Je merkt dat de soos de laatste jaren steeds meer is gaan leven in Blitterswijck, ook ouders van kinderen druppelen wel eens binnen om te helpen."

Een jaar geleden is het nieuwe bestuur gestart met het opstellen van een plan om de basis van de soos op orde te krijgen, legt Stijn uit. "We hebben voor een half jaar grofweg een kalender gemaakt met activiteiten die we willen organiseren om 14 tot 16-jarigen naar de soos te trekken. Denk aan levend tafelvoetbal, leven stratego, het bekladden en pimpen van auto's, maar ook aan een 'back to school party'.

Toekomstplannen

Bij het opstellen van een planning kreeg het bestuur hulp van kwartiermaker Ivo Heuts. "Dat heeft onze ogen geopend", legt Vonne uit. "De activiteiten die eerst werden georganiseerd, kwamen steeds op hetzelfde neer. Ivo gaf aan dat we ook uitjes buiten de soos kunnen maken." Dat vraagt wel om een investering, legt Stijn uit. "Maar dan hebben we de jongeren wel wat anders te bieden."

Daarnaast is de organisatie een rommeltje, legt Sam uit. "We gaan met drie man op cursus zodat onze kennis over boekhouding wordt bijgespijkerd. De overdracht van het oude bestuur naar het nieuwe is destijds niet goed gegaan." Vonne: "Het was zoeken naar structuur. We hebben onze eigen weg moeten vinden."

Maar het motto van de soos is in die jaren hetzelfde gebleven. "We willen het dorpsgevoel behouden en een veilige plek bieden voor de jeugd in het dorp. De soos is een mooie plek om samen te komen", vindt Vonne.

Aandachtspunt

Het belangrijkste aandachtspunt voor nu is volgens Stijn de coronatijd doorkomen. "We hopen dat de activiteiten die we na de zomer organiseren, goed verlopen. Het moet weer gaan rollen." Ook het feest rondom het 15-jarig bestaan van de soos viel in duigen vanwege het coronavirus. "Dat feest is verplaatst naar volgend jaar. Hopelijk kunnen we dan een 'sweet-sixtien-party' houden."

Tekst: Jeanine Hendriks, Hallo Venay