Geschiedenis

Oorsprong

In 1999 werd er een werkgroep samengesteld door de gemeente en stichting Synthese voor Blitterswijck om actief mee te denken aan een plek voor de jeugd. Er werd op 20 april 2000 een jeugddebat gehouden in het Gemeenschapshuis. Daar zat een groep jongeren, die samen met Synthese, een plek aan het voorbereiden waren onder het podium in de kelder van het parochiehuis. Maar niemand was daar echt blij mee. De jongeren wilden eigenlijk een wat grotere ruimte. Conclusie was, dat er een alternatief gezocht moest worden.

 

Domus Iuvenicis Mosae

Een aantal mensen uit de werkgroep (afkomstig van andere (jeugd)besturen uit het dorp) zijn toen samen aan de slag gegaan. Op 11 juni 2001 werd de stichting Domus Iuvenicis Mosae (DIM) opgericht. Domus = huis, Iuvenicis = voor de jeugd en Mosae = aan de Maas, en dat alles in het Latijn. De stichting was nodig voor bouwvergunningen, fondsen, subsidies en bankrekening. De stichting telt 7 bestuursleden. Het bestuur dacht de ruimte snel te realiseren en organiseerde in samenwerking met vele jongeren in juli 2000 een moddergevecht. De opbrengst heeft 4 jaar geparkeerd gestaan op een rekening.

Na 4 jaar soebatten en op papier 10 verhuizingen, werd het Honk aan de Maasweg in het gedeelte waar voorheen de kinderopvang zat de definitieve plek. DIM huurt het gebouw van stichting het Gemeenschaphuis, maar verbouwt het wel naar eigen idee en tekening. Op 16 oktober 2004 werd gestart met de sloop van muren in het pand. Op 1 november 2004 ging de bouw van start. De opening vond plaats op 26 maart 2005, het resultaat is schitterend.

Om de inrichting van het pand te kunnen bekostigen werd Stichting DIM in 2006 financieel gesteund door o.a. de volgende sociale fondsen:

  • Stichting Kinderpostzegels
  • Oranjefonds
  • VSB Fonds
  • Steunfonds Madurodam

 

Nieuw Bestuur

Per 1 januari 2008 heeft een gedeelte van het bestuur na 9 jaar lang hard zwoegen het stokje aan de jongere garde overgedragen. Vele van deze afgetreden bestuursleden waren vanaf de oprichting van de stichting nauw betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van onze jongerensoos. Het werk dat zij voor de Blitterswijckse jeugd gedaan hebben is geweldig en het resultaat van deze inzet is overduidelijk terug te zien in de huidige stand van zaken.

Verhuizing naar nieuwe soos

In 2015 is het bestuur van OJC DIM gestart met de realisatie van een nieuw jongerencentrum,naast het gemeenschapshuis in Blitterswijck. Na jaren voorbereiden, inrichten en uren klussen is verhuisd OJC DIM na 13 jaar naar een nieuwe locatie.
Tevens hebben toen een aantal bestuursleden, die jaren voor DIM klaar hebben gestaan, besloten om het stokje door te geven aan een nieuw bestuur. Langzaam is er een nieuw bestuur gevormd wat in deze hagelnieuwe soos aan de slag is gegaan. 

Uren vrijwilligerswerk

De nieuwe soos, achter het vernieuwd gemeenschapshuis, is een nieuwbouw pand. Met vele vrijwilligers is er gigantisch hard gewerkt om dit tot een succes te maken. Zo is de soos geschilderd, is er met een grote groep een bar geplaatst en zijn er ontelbare avonden gewerkt aan alle techniek binnen de nieuwe soos (en ja, dat zit er veel in) Maar ook de volledige inrichting is samengesteld en ingericht door een inrichtingscommissie.
Zonder deze vrijwilligers was dit nooit gelukt. Een resultaat om trots op de zijn!

Opening DIM 2.0

De opening van 'de nieuwe soos' werd over een aantal weekenden verspreid. Allereerst op 13 april, de officiële opening van het gehele vernieuwde gemeenschapshuis.  Buiten de plechtigheden was deze avond vooral ook een feestavond voor het dorp. Iedereen kon het gemeenschapshuis, en de nieuwe soos voor het eerst zelf bewonderen, onder het genot van live muziek van coverband Balloon.

 Twee weken later is de nieuwe soos geopend voor de basisschooljeugd. OJC DIM organiseerd in kinderfeestje! Deze avond waren er verschillende acitiviteiten, en werd iedereen uiteraard met een volle buik naar huis gebracht.

 Op 4 mei werd de tap eens goed getest. Leven in de brouwerij! Deze avond was er een ruim speciaalbier assortiment waar samen met wat lekkere hapjes, een gezellige avond werd georganiseerd voor de oudere bezoekers van OJC DIM. 

 Maar de échte opening van de nieuwe soos, die was op 10 mei 2019. Verschillende Dj's uit de regio hebben de tent op z'n kop gezet. Een gezellige en druk bezochte avond die tot in de late uurtjes door ging.

Mis je iets?

Heb je zelf een leuke anekdote over OJC DIM, of mis je iets?
Laat het ons weten via info@ojcdim.nl